ЦЕНТУМ м.Шепетівка

Меню сайту
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Майстер-клас із виготовлення "Травомотанки"
15:49
Майстер-клас із виготовлення "Травомотанки"

    Під час осінніх канікул учні  міських та районих шкіл мали змогу відвідати майстер-класи та виховні заходи в Шепетівському міському ЦЕНТУМ. Так 24.10.16 проводився майстер-клас з виготовлення  ляльки з трави - «травомотанки».

      Мета майстер-класу:ознайомити  з видами іграшок та їхніми функціональними особливостями, вчити сприймати народну іграшку як витвір мистецтва, що сприяє її духовному збагаченню;розвивати художнє мислення та фантазію, естетичний смак. ознайомити  з технологією підготовки трави до плетіння та виготовлення травомотанки;виховувати художній і естетичний смак, інтерес до вивчення і збереження історичної та  культурної спадщини українського народу,  поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей.

     Обладнання: зразки «травомотанок», висушена трава , ножиці , різнокольорові нитки

      Під час проведення майстер-класу учні мали змогу ознайомитись з особливостями виготовлення травомотанок, а також  виготовити з трави обереги «нерозлучники». Цей хатній оберіг українці виготовляли на знак злагоди та розуміння в родині.

      Оберіг - своєрідний народний символ українського народу, відгомін цілющої сили землі, рідного краю та материнської турботи. Вважається, що обереги дарують родині благополуччя, любов і щастя, який має властивості оберігати людину від ворогів. Оберіг має різну форму, форма теж несе магічне смислове значення. Виготовляли оберег у вигляді ляльки, сонечка, віника, віночка. Весільний ляльки були універсальним знаком, який містив у собі значну кількість різноманітних символів - від кохання та шлюбу до оберегів від поганого ока.

      «Нерозлучники» - більше весільний оберіг, але діти часто виготовляють його для в подарунок для своїх родин, для того ,щоб в їхніх родинах панувала любов та злагода між батьками. «Нерозлучників» також можна виготовляти на знак міцної дружби. Та злагоди між друзями.

1.Беруть три  однакових пучка підготовленого сіна(трави)Два перев’язують посередині міцною ниткою.

2. Перев’язані пучки ставлять вертикально. Зверхньої частини жіночої фігурки пучечок сіна опускають вниз. Відступивши трохи зверху перев’язують так , щоб утворилася голова ляльки.

3. У чоловічої фігурки при виготовлені голови частина пучечка сіна залишається для зачіски, а третій пучок перев’язують посередині.

4.Обидва пучка ляльок роз’єднати і надіти на третій який виконує роль спільних  рук. Потім перев’язати пучок по краях. Спільні руки готові .

5.Потім перев’язують пучечки сіна під руками формуючи талію. Чоловічій фігурці роблять ноги.

6.Виконують чоловічу зачіску, опустивши «волосся» на плечі. Ножицями підрівнюють зачіску та перев’язують «волосся» рогозяною стрічкою.

7.Для виконання зачіски дівочої фігури необхідно окремо сплести косу і прив’язати її до голови ляльки стрічкою.

 8.Усі кінцівки підстригти та заховати в ляльок. Оздобити фігурки накладним одягом, пухоцвітами і кольоровими стрічками.

     У наших домівках сьогодні дуже багато всього неприродного, синтетичного: посуд, одяг, меблі, килими. Такі речі не можуть нас захистити, стати оберегами. Справжні обереги ті, що створені з дерева, глини, рослин. Оберегом, який захистить нас і поліпшить настрій, може бути звичайний кетяг калини в глиняному глечику, засушені колоски жита, які ми принесли з прогулянки до поля й багато чого іншого. Природа збагачує та захищає людину. Давайте не будемо про це забувати, коли прикрашаємо свій дім оберегами. Колись навіть саму згадку про обереги, про їхні вплив нашу життя називали забобонами й висміювали. Та останнім часом  в побут народу знову повертаються традиції, котрі складалися віками. З сивої давнини прийшов до нас звичай прикрашати оселі оберегами. Найчастіше їх виготовляють із природних компонентів, що символізують для людини здоров’я, затишок в родині, любов, щастя й передаються від матері до доньки такі національні обереги.

 

Переглядів: 501 | Додав: ЦЕНТУМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar