ЦЕНТУМ м.Шепетівка

Меню сайту
Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Серпень » 31 » Каністерапія в дії
14:22
Каністерапія в дії

   

      Каністерапія, як науковий метод набув поширення у другій половині минулого століття. Його ще називають кінологічною терапією. Діти з особливостями розвитку (аутисти, діти з синдромом Дауна, ДЦП), як відомо, важко контактують з іншими людьми. Науковці пояснюють це тим, що зокрема для аутиста близькість іншої людини часто важке, іноді неприємне сусідство. Адже, на підсвідомому рівні цієї дитини, людина від неї чогось хоче, очікує якихось дій чи результатів. Натомість собака не має очікувань, він просто дарує свою увагу, любов та тепло. Дитина це відчуває. Легше відбувається дуже важливий у терапевтичному плані тактильний контакт дитини з твариною. Відтак ефективнішою стає соціалізація дитини.

     З 1 по 11 серпня 2017 року розпочав свою роботу проект з каністерапії для дітей з особливими потребами. Реабілітаційний табір організовано на базі парку «Київська Русь» у с. Копачів, Обухівського району Київщини. Працювали три спеціально підготовлені собаки-терапевти. Організатори табору – Кінологічна спілка України, реабілітаційний центр «Майбутнє», учбово-дресирувальний центр «Лармон», благодійна організація «Дарую лапу та серце». Генеральний спосор проекту – PURINA® . « - Фірма PURINA® у всьому світі підтримує філософію тісного зв’язку людини з тваринами. – Розповідає Софія Басенко, бренд-менеджер PURINA® в Україні. - Проекти, котрі передбачають реабілітацію людей з різними проблемами здоров’я за допомогою тварин-терапевтів є чудовим прикладом прояву цього зв’язку і ми раді бути частиною розвитку напрямку каністерапії в Україні».

     Приємно відзначити, що до участі у такому вагомому проекті запрошена Беляєва Ольга, керівник гуртка «Юні кінологи» Шепетівського міського ЦЕНТУМ. Вона, разом з спеціалістами-каністерапевтами учбово-дресирувального центру «Лармон» Гончар Оленою та Мельничук Оленою, проводили групові та індивідуальні заняття з каністерапії, арт-терапевтичні уроки, а також консультації для батьків особливих дітей. Весь цей час найвірнішими друзями дітей були чотирилапі тeрапeвти, бeз яких табір нe був би таким особливим. Коллі Рeй, чорний тер’єр Ксюша і королівський пудель Дара зробили пeрeбування в таборі надзвичайно комфортним для діток з особливостями, стали їх провідниками у новому нeзвичному місці сeрeд багатьох нeзнайомих людeй. За допомогою вправ, підібраних відповідно до тeрапeвтичних цілeй, діти розкриваються і виявляються проблeми, які потрібно коригувати.

     Якщо говорити в цілому, каністерапію доцільно долучати для покращення стану дітей хворих на аутизм, синдром Дауна, синдром дефіциту уваги та гіперактивності, ДЦП, затримка розумового, мовного, психічного розвитку та іншими особливостями розвитку дитини. До того ж спілкування з собаками знижує рівень приймання лікарських засобів.

     Про надзвичайні здібності собак впливати на настрій та емоційний стан людини відомо здавна. Протягом останніх 10 років цей метод поступово розвивається в Україні. Цьому сприяють старання ентузіастів, а з 2015 року – і зусилля Кінологічної Спілки України.

 

Переглядів: 491 | Додав: ЦЕНТУМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar